Тонове отпадни води на варненския плаж. Кой носи отговорност?

Как една италианка видя замърсяването на Варненското езеро и морето? Валентина Вадже работи като доброволец към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие във Варна от септември 2019 г. Тя заснема типични за канализацията отпадъци във Варненския залив. Започва да събира информация откъде идва замърсяването. А медиите в този период изобилстват от текстове по темата. Обобщава информацията в своя статия, която публикуваме. За обработката на видеото й помага доброволец от Литва. 

Валентина Вадже, доброволец от Италия
 Началото на туристическия сезон във Варна е  застрашено не само от продължаващата пандемия, но и от авария на канализационна тръба, пренебрегвана почти година.
Всички отпадни води от фекалната канализация на варненските квартали „Аспарухово“ и „Галата“ с над 27 хиляди жители се вливат във Варненското езеро от месеци. Това показа в края на април проверка на „Дневник“ по сигнал за авария на подводния тръбопровод, който свързва кварталите с пречиствателната станция в с. Тополи. Според справка, подготвена дни по-късно от Регионалната инспекция по околната среда и водите, отпадъчните води, зауствани във Варненското езеро са над 8,3 хил. куб. м на ден и надвишава сериозно нормите за допустимо съдържание на вредни и опасни вещества, изхвърляни във водни обекти.
Собственик на тръбопровода е Община Варна, а негов оператор е „ВиК Варна“ ООД Строителният договор е подписан през януари 2008 г. между Министерството на околната среда и водите и компанията SFELINOS SA – Гърция. Съоръжението е пуснато в експлоатация на 6 декември 2011 г. На 20 август 2019 г. „ВиК Варна“ ООД уведомява Община Варна за дефект в тръбопровода. На 5 ноември 2019 г. е изпратено писмо до изпълнителя за отстраняване на дефекта, но гаранцията на съоръжението е изтекла на 6 декември, без да се предприемат необходимите действия. Първата проверка не дава резултат, а втора, извършена на 26 януари, установява, че тръбопроводът е скъсан. На 13 март Община Варна иска помощ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на ремонтите. Осигурени са над 1 милион лева, а ремонтните дейности започват на 19 май, като срокът за изпълнение на обекта е 30 ноември 2020 г. Заместник-кметът на Варна Христо Иванов заявява, че общината ще търси отговорност от SFELINOS SA - Гърция в съда.
От началото на годината Министерството на околната среда и водите налага на ВиК месечна глоба в размер на 44,4 хил. лв. заради скъсаната тръба и замърсяването, което причинява. Санкцията е обжалвана в съда. „Обжалваме тази санкция, защото смятаме, че тя е наложена незаконно на дружеството - оператор. Ние не сме причината за това замърсяване, ние сме просто експлоатиращата компания на тази тръба. Не сме причинили произшествието, нито в резултат на недобросъвестност от страна на водния оператор е имало изтичане. Напротив, ние бяхме първите, които уведомиха всички органи и заинтересовани страни ”, заявява Михаил Маринов, заместник-управител по „ВиК Варна“ ООД пред радио „Фокус” - Варна.
Близо 5 милиона евро са изразходвани за проект „Преобразуване на пречиствателната станция за отпадни води в квартал„ Аспарухово“ в помпена станция и изграждане на транспортен тръбопровод“, като около 75% от тях са безвъзмездни средства от европейската програма ИСПА. Вероятно щетите, нанесени миналия август, се дължат на скъсване на тръбопровода от преминаващ кораб. Аварията вероятно би могла да бъде избегната, ако беше изпълнено важно условие, видно от името на проекта: „Преобразуване на ПСОВ „Аспарухово“ в помпена станция с механична обработка и транспортен тръбопровод под дъното на Варненското езеро“. Проверката на "Дневник" показва, че институциите, участващи в проекта, са били наясно с неизпълнението на това условие. В отговор на запитване, изпратено до Община Варна и Министерството на околната среда и водите, става ясно, че само „участъци“ от тръбата са вкопани под дъното на езерото. Тръбопроводът пресича пътя на корабите, минаващи през Варненското езеро, и поради тази причина според заданието за изграждането му е трябвало да бъде под дъното. Нормално е да се питате къде е разликата в цената за изграждането на тръбопровод на нивото на дъното на езерото и под него.
На 22 май пред Община Варна се провежда флашмоб. Протестиращите твърдят, че случващото се във Варненското езеро е сравнимо с екологична катастрофа и че фекалните води, които всеки ден текат в езерото са причината за масовия мор на риба, регистрирана на 19 май. Хората се възмущават, че месеци наред институциите не са взели мерки за повредената тръба и че ако не бяха медийните публикации, никой нямаше да знае за аварията.
На 26 май група общински съветници от „Демократична България“ започва подписка за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет във връзка със замърсяването на Варненското езеро. Те смятат, че е налице истинска екологична катастрофа и реална епидемиологична заплаха за общественото здраве както на гражданите, така и на гостите на града, като се има предвид предстоящия туристически сезон.
След многото снимки на по-тъмни и мътни участъци в морето, качени в интернет от загрижени граждани, кметът на Варна Иван Портних помоли да не спекулира с предложения за огромно замърсяване. Той показа кадри на Института по океанология от крайбрежието между нос Калиакра и Констанца, Румъния, където подобни участъци морската вода е ясно видима, оцветена в жълго-кафяво, заради цъфтежа на фитопланктона.
Въпреки това, тук можете да видите няколко снимки, които направих миналата седмица на плаж във Варна, показващи участък от мътна вода, идваща от района на езерото и стигаща до залива. Освен това, на брега се виждаха различни отпадъци, който хората имат навика да пускат в тоалетната, макар да осъзнават, че това е безразсъдно и неприемливо, както в екологичен, така и в социален аспект (например презервативи, тампони, мокри кърпички).
Този летен сезон е сериозно компрометиран от извънредната ситуация заради COVID-19 и свързаните с него ограничения на услугите и мобилността, както и от последвалата икономическа криза, която засегна голяма част от населението на света. Семействата, които все още могат да си го позволят, с нетърпение очакват да отидат на почивка, за да преодолеят стреса, преживян през последните месеци. В същото време собствениците на хотели и ресторанти в туристически курорти, като Варна, чакат тази възможност, за да се върнат на работа и да осигурят финансовата си стабилност. Почти година след първото уведомление за аварията, мащабното замърсяване на водите в езерото и залива рискува да компрометира настоящето и бъдещето на много хора. Разумното поведение изисква да се действа навреме.

Коментари