Предложението на Антон: Ново лице на „Илко Ескенази“


Местонахождение на обществената територия: Площад "ИлкоЕскенази", заключен между бул. "Сливница" и ул. "Витоша".

Състояние в момента: Тук се смесват няколко елемента на градската среда – паркинг, зелени площи и велоалея с велостоянка. Няма никаква синхронност между елементите. Площадът е занемарен, а има потенциал да се превърне в прекрасно място между високите блокове.

Проекто-идея: Проектът предвижда минимални промени по ландшафта: да се облагороди зелената площ, да се подменят плочки и настилки с декоративни такива. Да се огради пространството с жив плет, перголи и ниски цветни храсти. Да се добавят цветарник, лампи и кошчета.
Може да се изгради сцена за представления (в района има две гимназии). Има място и за арт инсталация.

За автора: Антон Богдев е инженер – проектант. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и Национална гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. В обсега на компетентностите му влизат: изработка на специализирани карти, създаване на цифрови модели на терена, вертикално планиране, изчисление на обеми и количества, геоинформационни системи. За контакт: anton_bogdev@abv.bg.
Очакваме и вашите предложения за инициативата „Как изглежда ЕкоВарна“ на ел. адрес: ecovarna.info@gmail.com.
Проектите трябва:
- да осигуряват баланс между природните и антропогенните фактори и да създават предпоставки за устойчиво развитие на Варна;
-да съдържат кратка обяснителна част за местонахождението на обществената територия, сегашното й състояние и визия за бъдещото й развитие;
- да бъдат придружени с визуализация - снимка на настоящото състояние на мястото и цветна скица, схема на бъдещото;
- да са придружени с кратко CV на автора;
Очакваме и вашите предложения за инициативата „Как изглежда ЕкоВарна“ на ел. адрес: ecovarna.info@gmail.com.
Проектите ще бъдат публикувани в рубриката „Актуално“, категория „Екоград“, на сайта ecovarna.info (след обновяването му). След приключването на инициативата (до набирането на 12 проекто-идеи) ще бъдат внесени в Съюза на архитектите - дружество Варна. Всички 12 идеи „Как изглежда ЕкоВарна“ ще бъдат представени в официална изложба по време на гражданския форум „Конференция по демокрация 2021“, който се провежда ежегодно в последната събота на февруари.
„Как изглежда ЕкоВарна“ е част от инициативата "Активни за устройване на обществени пространства".
Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.


Коментари