Риболовци протестират заради отровени реки и риба

„Институции и инвеститори, в един нагъл съюз, превърнаха реките в галактически лайнярник.“ Това заявяват риболовците в България, които се готвят за протест пред Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите на 10 юни от 18,30 ч.
„През последните две години ставаме свидетели на безпрецедентно и нагло тровене на реки! Такова тровене никога не е било. НИКОГА!!! Почти всеки ден постъпват сигнали за нови и нови случаи на отравяне, а никой не поема отговорност“, се посочва в основанието за протеста, организиран от Риболовен клуб "Балканика". Риболовците недоволстват и от факта, че ако се стигне до налагане на административни нарушения, то глобите са несъразмерни със самото нарушение. „Наблюдава се и една тенденция ... едни ги разследват, а други сякаш са недосегаеми“, заявяват организаторите във Фейсбук.
Освен престъпление по Наказателния кодекс, тровенето на водоемите има пряко влияние върху живота и здравето на хората. Замърсяването на реките има пряко отношение към качеството на питейните водоизточници, тъй като голяма част от тях се намират в терасите на реките.
 „Реките са превърнати в смърдящ на отрови кенеф, в отпадни канализации на промишлеността, на минната индустрия, на розоварни, на всякакви преработващи предприятия“, твърдят риболовците.
Тополница, Тунджа, Янтра, Осъм, Марица, Въча, Юговска, Чая, Стрелченска Луда Яна, Искър, Струма, Малък Искър, Златаришка, Места!!! Това са само малка част от реките, които никога няма да бъдат същите, заявяват от „Балканика“.
Наред с тровенето на реките, хората, свързани най-силно с тях, а именно рибари и каякари, стават всекидневно свидетели и на още една "приказка": Стотици български реки биват пресушавани заради печалбите на шепа хора. Тук списъкът е безкраен, като още е пресен спомена от последното пресушаване от есента на една от големите планински реки - река Въча. Река Голяма Камчия, която риболовците преди време нарекоха "Райската река", а МОСВ превърна в АД през последната година и половина и най-вече от началото на 2020 г.!!!, възмущават се протестиращите.
„Не са виновни само инвеститорите. Отговорност трябва да поемат и тези, които са разрешили със своята некадърност, немарливост, а вероятно и със своята зависимост, всички тези престъпления. Защото зад голяма част от тях седи нечий подпис; зад голяма част от престъпленията прозират куп далавери и най-вече - не малка част се извършват отново и отново, от едни и същи отговорни лица“, твърдят организаторите на недоволството.
„Ако не сте съгласни със случващото се, елате на протест редом с хората, които от години се опитват да променят системата, за да останат диви и живи реки. Носете въдица, свирки, плакати, за да бъдете чути и забелязани“, призовават риболовците, които официално у нас наброяват около 250 000.
Сборният пункт е Министерски съвет на 10 юни от 18,30 ч.


Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.


Коментари