Нашите аплодисменти за Цветан Кръстев! Могат ли хората и колите да съжителстват на Алея Първа?

Преживяване на варненец на Алея Първа тази неделя предизвика серия от възмутителни коментари в социалните мрежи, както и апели за граждански акции. Темата отново е сблъсъка на пешеходци и автомобили на Алея Първа – крайбрежната алея на Варна с изградени от край до край паркоместа, но не и тротоари. Постът на Цветан Кръстев е озаглавен „До морето трябва да се ходи пеша!“. В него той разказва, как едва не е бил прегазен умишлено на Алея Първа от Пежо кабрио заради това, че си е позволил да направи забележка на шофьора за скоростта, с която се движи покрай майките с деца. Случката се разиграва на 10 май между 13 и 14 часа. „Хората нямаше къде да се движат освен по основната алея. Лъскави коли профучаваха на сантиметри от тях със скорост, далеч превишаваща позволената“, разказва Цветан. Мъжът оприличава шофьорите с геймъри в компютърна игра, „чиито правила бяха да се пазят все пак пешеходците, но не на всяка цена“. „Направих забележка на двама келеши от едно Пежо кабрио, светло син металик, В 30 62... Те реагираха като пред поредното обстоятелство, което само ще ги забави в изключително важната им мисия и демонстративно натиснаха още по-силно газта. Само минута след случката, те вече бяха обърнали посоката на обръщача в края на алеята и вече се движеха срещу мен. Разпознаха ме и явно с цел да ме сплашат, с бясна скорост се насочиха точно срещу мен. На сантиметри от мен рязко отклониха и сипейки ругатни изчезнаха“, разказва мъжът, който явно не се плаши лесно. „До кога ще бъдем търпими към такива изроди?“, възмущава се Цветан Кръстев. И добавя всеизвестната констатация: „През почивните дни Варна се превръща в състезателна мотописта.“. По думите му, полицията беше много активна, когато трябваше да глобява хора, които си носеха лицата вместо маски. „Къде е сега? Какво още трябва да се случи?“, пита варненецът, който призовава за нетърпимост към всичко това.
Вълна от недоволство и призиви за организиране на гражданска петиция предизвика споделеното от Цветан Кръстев във Фейсбук.
Вече има внесено отворено писмо до кмета на Варна за забрана на автомобилите на Алея Първа. Инициативата тръгна от проект на арх. Максим Недков „Отваряне на града към морето“, с който той участва в „Как изглежда ЕкоВарна“ на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.


Коментари