За втори път унищожават колония на голям корморан в Дуранкулак

Една от най-големите и значими гнездови колонии на големите корморани у нас е напълно унищожена. Това се случва за втори път през последните 5-6 години в Дуранкулашкото езеро, научи Ecovarna.info от председателя на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Ивайло Иванов. Екологичните поражения са установени по време на мониторинг на водолюбиви птици в района на езерото на 6 май т.г. от екип на БДЗП. Всички дървета, където гнездят кормораните са изсечени и подготвени за извозване. „Ситуацията наистина е трагична, тъй като още в началото на март, колонията беше заета от 180 двойки големи корморани. Месец по-късно при отрязването на дърветата с гнезда са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и вече излюпени малки“, коментират орнитолози.
Това местообитание на птиците е от преди около 5-6 години. Те се преместват тук от северната част на Дуранкулашкото езеро, Карталийско блато, където по същия начин са унищожени гнездата им. Тамошната територия е усвоена като земеделска. Говори се, че към настоящия терен има сериозни апетити за урбанизиране.
Дали кормораните ще направят нова колония в района, никой не знае, коментира Ивайло Иванов. Най-близкото голямо гнездовище на корморани се намира на Север, в резервата по делтата на р. Дунав. Гнездящи корморани се срещат и във Варненското езеро, до „Терем“, но то се намира на около 200 км отстояние.
От БДЗП са сезирали компетентните институции и надяват извършителите да бъдат установени и наказани.
Големия корморан не е защитен от закона вид, но е със статут на регулирано ползване.
Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.


Коментари